Olen aina välillä haaveillut olevani vanki. Melko omituista, vai mitä? Mutta mietitäänpä asiaa vähän tarkemmin.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että vapaus kaikissa merkityksissään on minulle erittäin tärkeä asia. Minulle yksilön vapaus ja sananvapaus ovat tärkeitä asioita, samoin kuin se, että kotimaani Suomi on oma itsenäinen ja vapaa valtio. Mutta silti, tavallaan, aina välillä kiehtoo ajatus siitä, että olisin vanki.

Miksi näin? Syitä on varmasti monia, pinnallisia itsestäänselvyyksiä, ja ehkä joku vähän syvällisempikin, itsellekin osittain hämärän peitossa oleva ajattelua, analysoimista ja pohtimista vaativa syy.

Näitä "itsestäänselvyyksiä": Monissa kirjoissa, elokuvissa ja televisiosarjoissa on kuvattu tilanteita joissa päähenkilö on vankilassa. Siis vanki. Ymmärrän kyllä erinomaisen hyvin, että näitä tilanteita on romantisoitu ja muutenkin muokattu tarinaan sopiviksi monin tavoin. Eli niistä ei välttämättä voi luoda kovinkaan selvää tai totuudenmukaista kuvaa siitä, mitä vangin elämä todellisuudessa on. Siinäkin on käsittääkseni todella suuria eroja, missä maassa olet vankina. Pohjoismaisissa sivistysvaltioissa olevat vangit viettävät varmasti varsin erilaista elämää verrattuna joihinkin vastakohtaisessa tilanteessa olevien maiden vankien elämään.

Joitakin yhtäläisyyksiä näillä kaikilla vangeilla kuitenkin on. Luonnollisesti ensinnäkin se tärkein, eli vapauden menetys. Se on aivan varmasti noin pelkästään ja pelkistetysti ajateltuna huono asia. Erittäinkin huono. Mutta jokaisessa asiassa on (vähintään) kaksi puolta. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi niitä vankina olemisen hyviä puolia? Todennäköisesti et.

Niitä kuitenkin löytyy. Itse asiassa yllättävän monia. Ainakin minun mielestäni. Jos olet vanki, ei sinulla ole mitään stressiä töihin menon suhteen. Jos olet vanki, ei sinun tarvitse myöskään stressata mitään vapaa-ajan menoja. Jos olet vanki, ei sinulla ole kiire mihinkään. Jos olet vanki, saat nukkua niin paljon kuin haluat. Siis sivistysvaltioissa. Jos olet vanki, on sinulla aikaa ajatella. Ihan rauhassa. Ilman mitään kiirettä. Mietippä kuinka hienoja ajatuksia saat aikaiseksi, kun sinulla oikeasti on aikaa ajatella ihan kaikessa rauhassa. Jos olet vanki, on sinulla aikaa lukea kirjoja. Ihan rauhassa. Todella hyviä kirjoja on ihan suomeksikin käännettynä todella paljon. Niin paljon, ettei niitä kaikkia ehdi lukea, ei edes vaikka olisit vanki. Jos olet vanki, on sinulla aikaa kirjoittaa se kirja, mitä et ole vielä ehtinyt edes aloittaa. Jos olet vanki, voit kirjoittaa siihen kirjaasi myös jatko-osan. Aika riittää varmasti, vaikka tekisit siitä trilogian. Jos olet vanki, sinulla on aikaa. Aikaa miettiä ja unelmoida. Aikaa keskittyä. Aikaa olla olemassa. Aikaa olla oma itsesi.  

Mitä eroa on olla erakko tai vanki? Hyvät puolet ovat aikalailla samat. Huonoissa puolissa on se ero, että erakkona voit itse päättää milloin homma loppuu. Onko se hyvä vai huono asia? Hyvää siinä on valinnan vapaus, huonoa se, etä elät koko ajan tilanteessa, jossa et tiedä koska tilanne muuttuu.

Mikä on parasta mitä vangille voi tapahtua? Päästä vapaaksi. (? )

Mitä on pahinta mitä vangille voi tapahtua? Päästä vapaaksi. (?)

En nyt kuitenkaan ole missään tapauksessa pyrkimässä oikeasti vangiksi, mutta ihan noin ajatusleikkinä mietittynä kyllä vankina olemisessa hyviäkin puolia löytyy. Ainakin noin teoriassa ajateltuna. Käytännön kokemus puuttuu, ja varmaan ihan hyvä niin.