Se alkaa sitten olla enemmän kuin lähellä tämän vuoden tärkeimmän urheilutapahtuman avajaiset.

Formulakausi 2016 starttaa vajaan kahden viikon päästä Australiassa.

Talvitestit Barcelonassa on saatu päätökseen, ja nyt on oikea aika tehdä ennakkoveikkaukset tulevaan kauteen.

Suomalaisittain näyttää melko hyvältä. Kimi Räikkönen ajoi kahdellakin eri rengasseoksella koko testien parhaan kierrosajan. Valtteri Bottas puolestaan oli ainakin minun odotuksiini nähden kuitenkin ehkä hivenen vaisu.

Viime kausia dominoinut Mercedes ehkä vielä hiukan piilotteli nopeita kierroksiaan, mutta ajoi kuitenkin selkeästi eniten kierroksia talvitestien aikana. Luotettavuus tuntuisi olevan Mersulla aivan omaa luokkaansa, vaikka viimeisenä testipäivänä pieni vaihdelaatikko-ongelma tulikin vastaan.

Oman mielenkiintonsa tulevaan kauteen tuo ehdottomasti Amerikkalainen Haas talli. Viime vuosina ovat uudet tallit jääneet aina aivan häntäpäähän tuloksiltaan. Nyt ei välttämättä käy näin. Toisaalta viime vuoden viimeisistä sijoista kisailleet Marussia ja varsinkin McLaren ovat ottaneet aimo harppauksen eteenpäin. Olisiko tämän kauden heikoin lenkki sitten Sauber? Sekin jää nähtäväksi.

Lotuksesta tuli Renault, ja myös sillä saattaa olla sanottavansa joissakin kisoissa aivan kärkikahinoihin asti. Toisaalta talvitestit menivät melko heikosti, joten sen puolesta ei ole kovin hyvää luvassa. Renaultin rahat kuitenkin todennäköisesti riittävät siihen, ettei talli kauden aikana tapahtuvan kehitystyön aikana jää kovin heikoille.

Kokonaisuus näyttäisi siltä, että todennäköisimmin kauden voittaja tulee jälleen Mersun tallista. Se, mikä minun mielestäni on ilahduttavaa, on seikka että Nico Rosberg on ollut testeissä hienokseltaan Lewis Hamiltonia vahvempi. Kun vielä muistetaan että viime kauden viimeisissä kisoissa oli Nico Lewisiä parempi, voimme aivan perustellusti odottaa että Mersun sisäisessä marssijärjestyksessä on ehkä tapahtumassa muutos. Ainakin toivon niin. Muuten on vaarassa että Nico jää historian kirjoihin ikuisena kakkosena.

Toisaalta talvitestien perusteella näyttäisi siltä että Ferrari on päässyt lähemmäs Mersua. Ja mikä kaikkein ilahduttavimpaa, oli Kimi hienokseltaan Vetteliä parempi. Ferrari on autona kokenut todella suuria muutoksia tähän kauteen tultaessa, ja varsinkin auton etupään ominaisuudet näyttäisivät olevan huomattavasti viime kautta paremmin Kimin ajotyyliin sopivia. Eli on hyvinkin todennäköistä että Ferrari kaksikon suoritukset eivät alkavalla kaudella ole yhtä paljon Vettelin hallitsemia kuin viime kaudella. Toivottavasti Ferrarit pystyvät tosissaan haastamaan Mersut voittokamppailuissa, jotta saataisiin enemmän vaihtoehtoja kauden voittajasta. Ikävä kyllä totuus näyttää kuitenkin siltä, että todennäköisyys Mersun valtakauden jatkumiseen on melko suuri.

Palkintopallisijat tullaan todennäköisesti jakamaan Mersun ja Ferrarin kesken. Näiden takana tulee todennäköisesti melko tasainen joukko taistelemaan sijoituksista 4-8. Joissakin yksittäisissä kisoissa näillä on mahdollisuuksia myös palkintopallille. Tähän joukkoon kuuluvat varmuudella Williams ja Red Bull. Alkukaudesta varmasti myös  Toro Rosso, ja viimeistään loppukaudesta McLaren. Force India on vähän kysymysmerkki ainakin minulle. Saattaa olla varsinkin alkukaudesta yllättävänkin vahva. Renault tulee todennäköisesti parantamaan suorituksiaan pitkin kautta, ja saattaa olla loppukaudesta melko vahvakin tekijä.

Ensimmäinen kisa on siis Australiassa 20 päivä maaliskuuta. Perjantain vapaat harjoitukset 18 maaliskuuta ovat seuraavat jolloin formula ykkösillä ajetaan. Sitä ei tarvitse enää kovin kauan odottaa. Toivotaan että Kimi on kauden päättyessä kolmen parhaan joukossa. Waltterille toivon sijaa viisi, sen korkeammalle ei nähdäkseni Williamsilla ole tällä kaudella mahdollisuuksia. Voiton voisi viedä vaikka Nico Rosberg. Kyllä hän sen on varmasti ansainnut.