On se vaan hieno tunne, kun loma on alkanut.

Loma on jotenkin ollut minulle aina tärkeä ja pitkään odotettu tapahtuma. Tänä keväänä on tullut tunne, että nyt on kyllä loma erityisen tarpeellinen tämän varsin raskaan kevään jälkeen.

Kevät on ollut poikkeuksellisen raskas monellakin rintamalla. Töissä on ollut melko raskasta ja sressaavaa jo monta vuotta, mutta ei ole kyllä ennen tullut vastaan tilannetta että käsky käy pääkonttorille kuultavaksi (heidän mielestään) vakavista rikkomuksista. Minulle annettiin hyvin selvästi ymmärtää että työsuhteen purkukin olisi ollut täysin perusteltua, mutta selvisin kirjallisella varoituksella. Melkoisen stressaava tapahtuma joka tapauksessa. Laittoi luonnollisesti miettimään ettei tämä työura ole missään tapauksessa mikään itsestään selvyys. Ja kun ikää on tämän verran kuin minulla on, on tilanne käytännössä se, että jos nykyinen työ loppuu, loppuu minun työntekoni. Sinänsä ihan kiehtova ajatus, paitsi että tuo taloudellinen tilanne menisi kyllä melko vaikeaksi. Ikä kun ei kuitenkaan vielä riitä mihinkään eläkeputkeen.

Myös siviilipuolella kevät on ollut raskas. Isän terveydentilan huonominen ja kuolema olivat tietysti raskaita tapahtumia. Eivät myöskään hautajaiset, vaikka hyvin sujuivatkin, kuulu mitenkään lempitapahtumiini. Sattuipa tässä keväällä myös kohdalle tavallaan jo odotettukin tilastokolari. Vaikka se ei kovin kalliiksi loppujen lopuksi tullutkaan, oli siitäkin ihan tarpeeksi huolta ja vaivaa kaiken muun lisäksi. Sitten sattui vielä myös rengasrikko autoon. Edellinen osui kohdalle kesällä 1998, joten ei niitä onneksi usein kohdalle osu. Sekään ei kalliiksi tullut, mutta kyllä tuollaiset ylimääräiset huolet ja murheet minua kuitenkin aina stressaavat.

Mutta nyt nuo kaikki vaivat ja murheet on mielestä pois pyyhkäisty. Olen lomalla. Lomalla olo tarkoittaa ainakin minulle sitä, että silloin arjen murheet unohdetaan, ja nautitaan vapaasta ja huolettomasta olemisesta. Luonnollisesti loman ajaksi aina jo etukäteen mietitään ja suunnitellaan jotain mukavaa tekemistä. Niin myös tänä vuonna. Minulle tämän vuoden kesäloma on varsin pitkälle mökkiloma. Ainakin kolmella eri mökillä. Ja koska mökillä on aina mukavaa, on tästä näillä näkymin tulossa varsin mukava loma.

Lomani alkaa virallisesti vasta ensi maanantaina. Otin kuitenkin jo perjantaiksi ylityövapaan, joten nyt lauantaina on tavallaan menossa jo loman toinen päivä. Eilen torstaina tulin suoraan töistä tänne mökille Nummi-Pusulaan. Poika tulli bussilla työpaikalleni, joten pääsimme siitä suoraan kaupan kautta mökille. Vaimo tuli tyttären ja koiran kanssa myöhään illalla perässä, kun tyttären luisteluleiri Pajulahdessa oli päättynyt. Nyt on ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen tilanne, että meillä on vaimon kanssa loma samaan aikaan. Nyt ovat lapset jo sen verran isoja, että tämä on mahdollista. Aikaisempina vuosina on pitänyt pitää lomat eri aikaan, että on saatu lastenhoito järjestettyä.

Eilen sain virvelillä hauen. Se oli sen verran pieni, että päästin takaisin kasvamaan, kun ei ollut kovin pahasti kiinni. Tänään sain virvelillä vähän isomman hauen, josta tehtiin katiskasta tulleiden pikkukalojen kanssa kalapullia. Niitä tuli sen verran runsaasti, että riittää vielä huomisellekin. Täällä mökillä on myös mukava katsella lintuja, niitä kun on tällaisen pikkujärven ympäristössä kaikenlaisia. Nyt olen näinä parina päivänä tunnistanut mm. tukkasotkan, silkkiuikun, rantasipin, kuikan, heinäsorsan (poikasineen) ja puolikesyn kalalokin. Tuolle kalalokille olen välillä laittanut laiturinpäähän katiskan verkkoon kuolleita särkiä tai hauen perkeitä. Siitä se käy niitä tyytyväisenä syömässä, vaikka olisit itse siinä melko lähellä katselemassa. Se tulee myös usein siihen laiturille tai lähistölle katselemaan, kun tulet laiturille tai rantaan. Vähän kuin kyselemään että olisiko kohta taas kalaa tarjolla.

Ylihuomenna sitten mennään jo seuraavalle mökille. Vai pitäisikö sanoa "mökille", sillä tuossa mökissä on tilaa 220 neliötä, ja kaikki mukavuudet. Siellä ollaan alkuun eräiden hyvien ystävien kanssa, ja Juhannukseksi sitten on paikalle tulossa runsain mitoin lisää hyviä ystäviä. Juhannus on aina ollut minulle hyvin tärkeä tilaisuus, ja minusta tuntuu että tänäkin vuonna Juhannuksesta on tulossa oikein mukava.

Juhannuksen jälkeen on pari viikkoa aikaa olla taas lähinnä täällä Nummi-Pusulan mökillä. Siitä onkin aikaa kun ollaan oltu täällä useampi päivä peräkkäin. Käynnit ovat jääneet viime vuosina lähinnä viikonlopun mittaisiksi. Eikä niitäkään ole monenakaan vuonna ollut kovin monia. No nytkin on kyllä tuohon kahden viikon jaksolle sovittu muutakin ohjelmaa, kuten esimerkiksi päivä Tukholmassa risteily. Sen ajaksi pääsee koiramme ensimmäistä kertaa hoitoon. Ihan hyvä siihenkin totutella, kun varmaan myöhemminkin tulee vastaan tilanteita, jolloin reissaamme perheen kanssa johonkin, mihin ei voi koiraa ottaa mukaan.

Loman viimeinen viikko menee sitten mökillä Kittilässä. Levillä. Minä ja koira lähdemme sinne siskoni kanssa, kun muu perhe menee siksi viikoksi lomailemaan Garda-järvelle. Tuonne Levin mökille mahtuisi muitakin, jos vielä joku haluaa mukaan lähteä. Levillä on aina mukavaa. Oli talvi tai kesä. Nyt on tarkoitus patikoida ja rentoutua. Mukava viikko varmasti tulossa.

Siinä se loma sitten onkin. Onneksi vielä edessäpäin. Tänä vuonna ei loman loppuminen ehkä tunnu niin pahalta kuin yleensä, sillä viikolla 36 on vielä edessä Jäämeren reissu. Varmasti erityisen mukava sekin. 

Hyvää lomaa kaikille! Sitä mukaa kun se kohdalle sattuu.