Suomi täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Okei. Hieno juttu.

Mitä sinulle merkitsee Suomi?

Itsenäinen Suomi?

Itse aloin oikein ajatella tuota asiaa. Nythän se on varsin ajankohtaista, kun Suomi tosiaan täyttää pyöreitä. 

Kyllä minä ihan oikeasti ja rehellisesti tunnen että on hienoa olla suomalainen. Suomi on pieni (varsinkin asukasluvultaan) mutta hieno maa. Suomi pärjää kaikilla maailman mittareilla mitattuna muihin maihin verrattuna erittäin hyvin. Ihmisten tyytyväisyys. Tasa-arvo. Koulutus. Elintaso. Terveydenhuolto. Urheilusaavutukset. Tulevaisuudennäkymät. Ja niin edelleen.

Käytettiin siten ihan mitä hyvänsä kansainvälistä mittaria, on Suomi aina hienosti aivan kärkipäässä. Mielestäni on todellakin aivan aiheellista sanoa että on lottovoitto syntyä Suomeen.

Miksi sitten kaikki suomalaiset eivät ole tyytyväisiä?

No tottakai Suomessa (kuten kaikissa muissakin maissa) on ihmisiä eriarvoisissa asemissa. Kaikilla ei voi olla keskimääräistä parempi elintaso. Kaikki eivät voi olla muutenkaan keskimääräistä paremmassa asemassa muihin suomalaisiin nähden. Myös Suomessa on rikollisuutta ja ihmisiä, jotka häikäilemättömästi käyttävät muita hyväkseen omaa etua tavoitellessaan.

Silti. Olen vahvasti sitä mieltä, että on parempi olla huono-osainen Suomessa, kuin jossain muussa maassa. Täällä ei kuitenkaan ole käsittääkseni kovin tavallista, että joku esimerkiksi kuolee nälkään. Siis nykyaikana. Vaikka olisit köyhä ja työtön, niin sinulla on kuitenkin mahdollisuus jonkinlaiseen inhimilliseen elämään, ilman pelkoa menehtymisestä ruuan puutteen tai esimerkiksi "väärän" uskonnon vuoksi.

Itse koen siis erinomaiseksi onnenpotkuksi sen että olen suomalainen. En välttämättä tuo tuota asiaa kovin voimakkaasti julki normaali elämässäni. En ole mikään sotahullu. En ihannoi taisteluja, joita Suomen itsenäisyyden eteen on jouduttu käymään. Arvostan silti suuresti sotaveteraaneja ja muita henkilöitä, jotka ovat aikanaan vaikuttaneet siihen että Suomesta tuli itsenäinen valtio.

Jos Suomi ei olisi itsenäinen. Jos olisimme esimerkiksi osa Ruotsia tai Venäjää. Niin mitä sitten tekisin? Lähtisinkö taistelemaan itsenäisyyden puolesta? Muuttaisinko johonkin muualle? Vaikea sanoa. Mutta jos tilanne nykyisestä joskus on vaarassa muuttua, eli jos itsenäisyytemme tulee uhatuksi, olen kyllä valmis varsin suuriinkiin uhrauksiin itsenäisyytemme säilymisen varmistamiseksi.

Olen kuitenkin aina välillä leikitellyt ajatuksella, että missä maassa haluaisin asua, jollei jostain syystä olisi enää mahdollista asua itsenäisessä Suomessa. Olen tämän usein aikaisemminkin jo ääneen lausunut, mutta vastaus on edelleen ehdottomasti Islanti. Miksi Islanti?

Islannissa en ole käynyt kuin kaksi kertaa. Viikon suunnilleen kummallakin kerralla. Mutta se riitti. Olen ehdottomasti Islantifani. Islannissa on kaikki tärkeät asiat kohdillaan. Elintaso on ihan hyvällä mallilla, terveydenhuolto ja sosiaaliset palvelut hyvällä länsimäisellä tasolla. Mutta sitten niihin oikeasti tärkeisiin asioihin. Islannin ilmasto on aivan ihanteellinen. Kesällä on lämmin, mutta harvoin kuitenkaan liian kuuma. Talvet ovat leutoja. Häiritsevän kylmät pakkaset puuttuvat. Silti maasta löytyy kaikki neljä vuodenaikaa, mikä on mielestäni kuitenkin ehdottoman positiivinen asia. 

Islantilaiset ihmiset ovat perusluonteeltaan käsittääkseni hyvin positiivisia. He luottavat itseensä, eivätkä koe missään tapauksessa rajoittavaksi asiaksi sitä, että heitä on lukumäärällisesti suhteellisen vähän. 

Entä sitten maisemat? Kyllä siinä sielu lepää, kun katselee islantilaisia maisemia. Vastakohdat. Ne tulevat hienosti esille. Tulen ja jään maa. Sitä se totisesti on.

No ehkä nyt tuli Islantia kehuttua riittävästi. Hyvä on kuitenkin muistaa että minulle Suomi on se ykkönen. Jos laitetaan maita jollekin asteikolle sen mukaan missä haluaisin asua, niin Suomi saa joka tapauksessa täydet 100 pistettä. Islanti tulee hyvänä kakkosena, pisteitä 90. Seuraavia maita miettiessä onkin sitten jo vähän vaikeampaa. Nykyisen tietämykseni mukaan laittaisin seuraaville sijoille kaksi varsin erilaista maata: eli Norjan ja Espanjan. Pisteitä antaisin niille kummallekin asteikolla nollasta sataan 70.

Mutta Suomestahan tähän piti kirjoittaman. Eli mitä hyvää Suomessa on itsenäisyyden ja hyvän elintason lisäksi?

Minulle yksi konkreettisen tärkeä asia on se, että täällä pärjää suomen kielellä. En ole koskaan innostunut vieraiden kielten opiskelusta, josta syystä tulen hyvin huonosti toimeen niissä maissa joissa ei suomella pärjää. Näitä maita on aika monta...

Suomen luonto on todella hieno asia. Siitä löytäisi varmasti vielä paljon lisääkin hienoja juttuja, jos siihen olisi aikaa rauhassa perehtyä. Kasvisto. Eri ekotyypit. Linnut. Järvet. Merenrannat. Lappi. Jotain mainitakseni.

Suomalainen "perusihminen" on myös mielestäni pääsääntöisesti positiivinen kokemus. Nöyrä. Ahkera. Vaatimaton. Kuitenkin oman arvonsa tunteva. Näin minä koen tavallisen suomalaisen perusluonteen olevan. Suomalaisista löytyvät myös kaikki sukulaiseni ja ystäväni.

Suomessakin on toki monia erilaisia alueita ja paikkoja. Pohjoissuomesta ja Lapista pidän tosi paljon. En sitten kuitenkaan osaa sanoa kyllästyisinkö esimerkiksi pitkään pimeään talveen, jos siellä jatkuvasti asuisin. Ehkä. Ehkä en. Kyllä toki muuallakin Suomessa on paljon hienoja paikkoja elää ja asua. Kaupungeissa on paljon myös hyviä puolia, vaikka viihdynkin paremmin pienemmillä paikkakunnilla. Ja mökkielämä on kyllä yksi ehdottomasti hienoimpia suomalaisia tapoja. Asumisen jossain taajamassakin voi jotenkin hyväksyä, jos on kuitenkin mahdollisuus suhteellisen vapaasti mennä aina välillä mökille rentoutumaan. 

Nyt kun on juhlavuosi, järjestetään monenlaisia juhlallisuuksia. Pitkin vuotta, mikä on sinänsä hyvä asia. Toki se varsinainen syntymäpäivä on vasta joulukuussa, mutta mielestäni on ihan hyvä että sitä juhlistetaan pitkin kuluvaa juhlavuotta. Itse tuskin innostun mihinkään suuriin pippaloihin menemään, mutta ihan hyvä kuitenkin, että niitä halukkaille järjestetään.

Sitä vaan sitten rupesin miettimään, että pitäisikö ihan omalla kaveriporukalla järjestää jotkut juhlat tai vastaavat teemalla Suomi 100? Sitähän voisi miettiä mitä kaikkea Suomi ja suomalaisuus itse kullekin merkitsee, ja lähteä siltä pohjalta tapahtumaa miettimään. Itselleni tulisi ensimmäisenä mieleen että tuollainen juttu pitäisi järjestää suomalaisella kesämökillä suomalaisessa kesässä, mielellään suomalaisen järven rannalla. Suomalaisessa saunassa pitäisi päästä käymään, ja kyllä siinä menisi sitten samalla vaikka vähän suomalaista makkaraa suomalaisen oluen kanssa... Toki muitakin hyviä vaihtoehtoja varmasti suunnittelun lähtökohdaksi löytyy. Esimerkiksi jonkinlainen Suomen kiertomatka hyvällä porukalla voisi myös sopia hyvin juhlavuoden teemaan.

Saako ajatus kannatusta? Laitetaan joka tapauksessa "korvan taakse" ja mietitään. Onhan tässä aikaa. Juhlavuosi on vasta aluillaan. Eihän sitä koskaan tiedä vaikka jotain saataisiin aikaiseksi.