Kyllä mökillä on mukavaa.

En ole tainnut ennen olla täällä Nummi-Pusulan (Lohjan) mökillä vielä huhtikuussa, mutta nyt olen. Minulla oli perjantai 22.4 vapaapäivä, joten pääsin tulemaan tänne jo torstaina töiden jälkeen. Vähän etukäteen jännitti missä kunnossa tuo mökkitie on näin aikaisin keväällä. Mieleen tuli jostain kumman syystä eräs kevät lapsuudesta kun Teiskon mökille mennessä auto upposi akseleitaan myöden mutaan jo ennen viimeistä omalla tontilla olevaa tietä. Vähän sama juttu kävi sitten joskus noin kymmenen vuotta myöhemmin kun eräänä keväänä olimme asuntoautollani menossa Väinänperälle. Ilman traktorin apua ei Mersu sieltä mutakuopasta liikahtanut enää mihinkään. Mutta nyt pääsin tänne mökille ilman minkäänlaisia vaikeuksia.

Jonkinlaista vaikeutta tuli kuitenkin vastaan melko pian. Kävin heti tultuani laittamassa sähkökaapista virrat päälle, ja sitten kokeilin oven pielessä olevasta valokatkaisijasta että toimivatko sähköt. Naps. Valot päälle, mutta mitään ei tapahtunut. Hiljaa mielessä pääsi ilmoille sellainen sana, joita en ääneen lähes koskaan päästele. Sitten kuitenkin jotenkin ajattelin, että okei, kerrankos sitä yksi lamppu hajoaa, ja kokeilin sitten seuraavaksi lähinnä olevaa sohvan vierässä sijaitsevaa lukulamppua. Siihen syttyi valo, ja huokasin ihan ääneen helpotuksesta. Seuraavaksi katsoin mökin lämpömittaria, ja totesin että lämmintä oli neljä astetta. Napsuttelin kolme patteria päälle, ja aloin kantaa tavaroita sisään. Myös aikuisten makuuhuoneessa on patteri, mutta sitä en laittanut päälle. Tämä johtuu siitä, että sitä käytetään erittäin harvoin, ja viimeksi kun sen laitoin päälle, tuli sieltä niin kova palaneen pölyn katku, ettei sitä kestä kukaan. Myöskään lasten huoneen patteria ei yleensä käytetä, mutta nyt sen laitoin päälle, ja sieltä tullut katku kyllä haihtui melko mukavasti ja nopeasti, koska alkuun pidin ulko-ovea auki. Ihan lähinnä siitä syystä että ulkona oli kuitenkin 8 astetta lämmintä.

Takkaan laitoin myös tulen oikeastaan jo ennen kuin kaikki tavarat olivat edes sisällä. Se syttyi kiitettävän kivuttomasti. Osaltaan varmaan vaikutti se että olin muistanut tuoda kotoa kuivia sytykelehtiä tullessani. Siinä sitten loppuja tavaroita sisään kantaessani huomasin ettei keittiön lamppuun tullut valoa. Ei myöskään ruokapöydän yläpuolella olevaan lamppuun. Sen jälkeen lähdin hädissäni kokeilemaan että olivatko patterit alkaneet lämmittää. Onneksi kaikki kolme patteria olivat lämpöisenä. Sen jälkeen asioita tutkittuani totesin, ettei myöskään jääkaappiin eikä hellaan tullut virtaa. Kävin pällistelemässä sähkökaappia, mutta silmämääräisesti katsottuna yksikään sulake ei näyttänyt palaneelta. Sitten mietin että jos jollakin olisi vastaavanlainen ongelma, ja hän kysyisi minulta että mitä kannattaa tehdä, niin mitä vastaisin. Totesin että ensin sanoisin että sähköistä en mitään ymmärrä, mutta maalaisjärjellä ajateltuna ota ja sammuta sähkökaapista virrat, ja laita ne sitten takaisin. Tuumasta toimeen. Varmuuden vuoksi sammuttelin ensin mökistä kaikki toimivat sähkölaitteet, jonka jälkeen sammutin taas sähkökaapista virrat pois. Odotin kaksikymmentä sekuntia ja laitoin virrat takaisin. Sitten innokkaasti mökkiin kokeilemaan mikä on tilanne. Ei tullut valoa eteiseen, mutta onneksi kuitenkin nämä patterit sun muut jotka hetki sitten toimivat, toimivat edelleen. Eli maalaisjärjestä ei sähköasioissa ole mitään hyötyä.  Jääkaappiongelman ratkaisin jatkojohdon avulla. Osaan pistorasioista tuli sähkö ja osaan ei. Mikroaaltouunin pistorasiaan tuli virtaa, joten siitä sain jatkojohdon avulla jääkaapin toimimaan. Sitten alamökkiin. Siellä toimi kaikki. Niin valot kuin jääkaappikin. Ei siis mitään hätää. Jääkaappi päälle, kaljat ja makkarat sinne jäähtymään, ja takaisin ylämökkiin.

Hiiret olivat mellastaneet normaaliakin enemmän mökissä talven aikana. Esimerkiksi ylämökin jääkaappi oli täynnä hiiren papanoita. Ei muuta kuin jääkaapin pesuun. Hella ei toiminut, joten pesu suoritettiin kylmällä vedellä. Ihan siisti siitä kuitenkin tuli. Alakerran mökin jääkaapissa eivät hiiret olleet jostain syystä vierailleet, joten siellä ei tarvinnut ryhtyä pesuhommiin. Ai että miksikö jätän jääkaappien oveyt auki talveksi? Sitä itsekin joskus pohdin, ja jätin ovet eräänä vuonna talveksi kiinni. Seuraavana keväänä kun pesin kaksi täydellisen homehtunutta jääkaappia, niin ei ole enää tarvinnut miettiä jäävätkö jääkaappien ovet talveksi auki vai kiinni.

Syy miksi olen täällä mökillä aikaisemmin kuin muina vuosina, on viralliseti se, että syksyllä jäi hommat vähän kesken, jonka vuoksi niitä oli tarve tulla mahdollisimman aikaisin keväällä jatkamaan. Noin epäviralliseti minä ihan oikeesti tarviin nyt tätä mökkeilyn rentouttavaa vaikutusta jaksaakseni arjan rutiineissa. Mutta siis viime vuoden loppukesästä teetettiin tuohon alamökin viereen, lähelle rantaa sellainen operaatio, jossa kaadettiin noin parinsadan neliön alueelta puut pois. Sen jälkeen alue tasattiin suunnilleen vaateriin, ja laitettiin kerros hiekkaa päälle. Tältä alueelta kaadetut puut (mm yksi hervottoman iso koivu) sovittiin pätkittävän ja halottaman valmiiksi. Sanoimme kuitenkin ettei tällä projektilla ole kiire, kun sitä on kuitenkin jo monta vuotta suunniteltu. Lopputulos oli kuitenkin se, että tämä alueen tasaus valmistui jo muistaakseni elokuun lopulla, mutta näiden kaadettujen puiden pätkiminen ja halkominen meni sen verran myöhäiseen syksyyn, etten ehtinyt niitä enää syksyllä pinota kuivumaan. Vaikka olinkin täällä mökillä viimeistä kertaa syksyllä neljäs päivä lokakuuta. Ennätys varmaan sekin. En muista täällä noin myöhään syksyllä ennen olleeni. Tämä mökkihän ei ole talviasuttava. Ikkunat ovat esimerkiksi täällä ylämökissä yksinkertaiset.

Eli siis nyt oli ideana tulla mahdollismman aikaisin keväällä laittamaan nuo klapit pinoihin kuivumaan. Tunnetustihan puut kuivuvat parhaiten keväällä, joten ehdottomasti kannatti tulla tekemään pinoja huhtikuussa, jotta toivon mukaan loppukesästä (tai alkusyksystä) ne olisivat riittävän kuivia siirrettäväksi puuliiteriin ilman homehtumisen vaaraa.

Tähän projektiin liittyen tuli Heli Timin kanssa käymään torstai-iltana.  Ideana on ottaa tämä lähelle rantaa saunamökin viereen tasattu alue hyötykäyttöön. Katselimme ja pähkäilimme mihin osaa siitä kannattaisi rakentaa terassi, ja mihin se mahdollisesti hankittava palju kannattaisi sijoittaa. Piirreltiin maahan merkkejä, ja minä lupasin selvittää ja laaskea mitä minkäkin kokoinen terassi tulisi maksamaan.

Timillä tuntui olevan tosi mukavaa, kun se sai vapaana juosta pitkin tonttia. Missään muilla mökeillä ei näkynyt ketään, joten sen uskalsi hyvin antaa juoksennella vapaasti. Heli ja Timi viivähtivät mökillä kolmisen tuntia, jonka jälkeen jäin tänne taas ihan vaan yhdessä itseni kanssa.

Helin ja Timin lähtiessä kahdeksan aikoihin illalla oli ylämökin lämpötila noussut jo kymmeneen asteeseen. Menin alamökkiin saunomaan, ja siellä tarkeni vallan mainiosti. Saunan jälkeen ylös tullessani, oli mökissä jo 13 astetta lämmintä. Mökissä oleva hervottoman iso takka (vähän niin kuin Väinänperällä) ei ole mikään nopea lämmön lähde, mutta sitten lämmettyään antaa kyllä lämpöä pitkään ja tasaisesti. Aamuun mennessä oli pirtin puolella lämpötila noussut jo 18 asteeseen. Makuuhuoneessa nyt ei kuitenkaan ihan niin kuuma ollut.

Perjantaina aloitin sitten polttopuiden pinoamisen. Melko tiheään tuli sadekuuroja, joiden ajaksi aina homman välillä keskeytin. Oli sen verran viileähkö sää (noin 6 astetta), että ajattelin olevan ihan fiksua ettei päästä itseään ihan läpimäräksi kastumaan. Hiljaa mielessäni päästelin taas muutaman ärräpään, kun ensimmäinen lähes valmiiksi saamani puupino otti ja kaatui. Perustukset sille olin tehnyt jo viime syksynä valmiiksi, ja ilmeisesti routa oli sen verran muokannut tuota talven aikana, ettei se enää ollut ihan vaaterissa. No eipähän siihen mennyt kuin vajaa tunti, niin taas oli eka pino pystyssä. Sen verran tiheään sadekuurot keskeyttivät hommani, etten perjantain aikana saanut kaikkia puita pinoon. Mutta eipä siitä minulle mitään stressiä syntynyt, sillä tuohon hommaanhan minulla oli varattu aikaa myös koko lauantai. Joskus siinä neljän aikoihin perjantaina jätin pinoamiset sikseen ja ryhdyin saunanlämmitykseen. Siinä saunassa ollessa tuli kohdalle myös ukkoskuuro. Onneksi ei kuitenkaan ihan päälle äitynyt. Olisi nimittäin harmittanut isoa lujaa, jos olisi loputkin sähköt lähteneet.

Lauantaina sitten pinosin loput puut. Nyt joutui keskeytykset tekemään räntäkuurojen takia. Ennen puolta päivää oli kaikki kuitenkin pinottu. Siinä vaiheessa satoikin sitten oikein kunnolla ensin rakeita ja sitten lunta. No ei maa kovin kauaa valkoisena pysynyt, kun lämpötila oli kuitenkin 3 astetta plussan puolella.

Jotenkin täällä mökillä olo on todella rentouttavaa. Ei minua yhtään häiritse että ulkona on melko viileää. Päin vastoin. Näissäkin lämpötiloissa kuitenkin tarkenee aivan erinomaisesti kun puuhastelee jotain. Ei tämä mökin osittainen sähkökatkokaan mikään sen kummempi ongelma ole. Mökillä on aina vähän alkeellisemmat olosuhteet kuin kotona, ja se kuuluu asiaan. Jos nyt on hiukkasen normaalia alkeellisempaa, niin ei sen ole oikeastaan yhtään väliä. Netistä kun tutkiskelin mahdollisia syitä tähän osittaiseen sähkön puuttumiseen, niin tulin siihen tulokseen että todennäköisin syy on yhden kolmesta pääsulakkeesta sippaaminen. Täällä ei kuitenkaan ole 25 A sulakkeita varastossa, joten tästä johtuvaa vikaa ei pääse heti korjaamaan. Toisaalta en vielä uskalla lähteä sulakkeita irrottelemaan ja tutkimaan, koska pelkään että siinä voi käydä niin ettei täällä kohta toimi mitkään sähköt. Mutta huomenna sunnuntaina ajattelin vähän tutkia asiaa, koska olen lähdössä taas joka tapauksessa pois.

Tässä puuhommien ja saunomisen lomassa on tullut tietysti seurattua myös ympäröivää luontoa. Mökin pihassa oli yksi yksinäinen sinivuokko. Se ilahdutti silmää ja mieltä. En ole niitä ennen tällä tontilla nähnyt. Ihmettelin myös kun isokokoinen kimalainen oli jo herännyt pörräämään. Palokärjen naputuksen kuulin jälleen kerran. Vesilintuja oli tosi runsaslukuisasti liikkeellä heti näin alkukeväästä. Normaalit lokit, sorsat, kuikat ja telkät olivat jo paikalla. Lisäksi pongasin  valkoposkihanhi pariskunnan, joka oli yllättävän kesy. Helin ja Timin täällä käydessä tulivat lähes rantaan, eivätkä olleet edes Timiä näkevinään, vaikka se niille melko isoon ääneen ilmoitti että tämä on hänen reviirinsä, eikä heiden. Myös joutsenpariskunnan näin useaankin kertaan. Saa nähdä jääkö se tänä vuonna tälle lahdelle pesimään.

Huomenna sunnuntaina olen lähdössä taas kotiin. Seuraavan kerran on mökille tarkoitus tulla reilun viikon päästä, eli helatorstain aikoihin. Minulla on helatorstain lisäksi taas myös sen jälkeinen perjantai vapaa, joten periaatteessa voisin tulla tänne jo puolentoista viikon päästä keskiviikkona töiden jälkeen. Hiukan tässä haaveilen että josko pääsisi kotiväen kanssa yhteisymmärryjseen rakennettavan terassin koosta sen verran ajoissa, että saisi tarvikkeet tilattua tontille jo helatorstain jälkeiselle perjantaille. Silloin sitä olisi mukava alkaa rakentaa. Ja seuraava viikko minulla onkin kokonaan lomaa, joten sehän voisi siinä vaiheessa edistyä ihan mukavasti. Ymmärtääkseni siinä välissä, eli helatorstain jälkeisenä sunnuntaina on äitienpäivä. Se saattaapi olla päivä jolloin joutuu olemaan jossain muualla kuin täällä mökillä. Tässä vaiheessa asiasta ei minulla ole minkäänlaista tietoa, mutta katsotaan mitä tuo päivä tuo tullessaan.

Ihan tässä äkkiseltään tuli sellainenkin ajatus mieleen, että tuo terassi saattaisi kätevästi valmistua myös talkoilla. Eli sattuisiko kuulolla olemaan reippaita ihmisiä jotka voisivat ajatella tulevansa ruokapalkalla auttamaan terassin teossa? Tai jossain vaiheessa paljun paikalleen asentamisessa? Tai loppukesästä polttopuiden liiteriin siirtämisessä? Ne oli muuten koneella halottu sen verran järeiksi klapeiksi, että niistä täytyy vähintään neljäsosa vielä laittaa kirveellä pienemmäksi. Tämän homman ajattelin tehdä siinä vaiheessa kun niitä siirretään pinoista liiteriin. Ei ole mikään ihan pikku homma, sillä klapeja on arviolta kuitenkin 7-8 mottia.

Eli nyt se on sitten mökkikausi avattu. Uimisesta ja kalastuksesta ei ole vielä tässä vaiheessa mitään sanottavaa. Uimaan ei tarkene, ja kalastuksen jätin vielä tällä kerralla kokonaan väliin. Joka tapauksessa: mökillä on mukavaa.