Nuorisoa on käsittääkseni kautta aikojen moitittu milloin mistäkin.

Nykyajan nuorisosta puhutaan usein pullamössösukupolvena. Eli paheksutaan sitä että nykyajan nuoret pääsevät liian helpolla, ja heidän elämänsä on liian helppoa. Niinkuin se sitten heidän vikansa olisi.

Nuorissa on tulevaisuus. No minkälainen se tulevaisuus sitten on?

Nuoriso kapinoi. Ketä tai mitä vastaan?

Nuorilla on elämä edessään. Maillainen? Miten he voivat itse siihen vaikuttaa?

Nuoretkin ovat ihmisiä. Eivät pelkästään vanhempiensa poikia tai tyttäriä. He ovat kaikki erilaisia. Silti heitä voi luokitella monenlaisiin erilaisiin ryhmiin. Kuten muitakin ihmisiä. Mutta onko olemassa hyvää nuorisoa ja huonoa nuorisoa?

Itse törmään nuoriin päivittäin työni merkeissä. Kun on kaupassa töissä, tietää kyllä mitä merkitsee jos kaupan lähellä on joku koulu, tai pahimmassa tapauksessa useita. Anteeksi vaan nuoret, mutta noin pääsääntöisesti teidät koetaan kaupassa riesaksi. Kun aina koulun ruokatunnin aikaan pöllähtää kauppaan parisenkymmentä nuorta kerralla, ei se ole kaupan tehokkuuden kannalta mitenkään optimaalinen tilanne. Kun he tulevat kaikki kerralla kassalle, syntyy väkisinkin ruuhkaa. Ja ihan oikeasti kaupan takahuoneissa ei ole paria kolmea "ylimääräistä kassaa" odottamassa milloin heidän palveluksiaan tarvittaisiin. No toki kaupasta löytyy hätäapua kassoille, mutta silloin kun he sinne pongahtavat joutuvat he jättämään siksi aikaa varsinaisen työnsä, yleensä kuormien purkamisen, siksi aikaa tekemättä. No eipä siinä yleensä kauaa mene, kun saadaan yksi laumallinen koululaisia rahastettua. Mutta ärsyttää se monia silti.

Toinen asia jonka puitteissa nuorisoa kohtaan työni merkeissä, on TET-harjoittelijat. Eli nämä kasi- ja ysiluokkalaiset jotka tulevat kauppaan Työelämään Tutumisjaksollaan, yleensä viikoksi (kasiluokkalaiset) tai kahdeksi (ysiluokkalaiset). Heissä on todella isoja eroja, kaikki ovat yksilöitä. Jostain syystä näistä kauppaan tulevista harjoittelijoista on suunnilleen 80 prosenttia poikia, vaikka töissä kaupassa on vastaavasti huomattavasti enemmän naisia. Näistä pojista on kokemukseni mukaan valitettavasti enemmistö sellaisia lusmuja, joilla ei ole muuta päämäärää harjoittelujaksolla kuin päästä mahdollisimman helpolla. Okei, myönnetään, ei ole minullakaan aikaa läheskään riittävästi heitä ohjata ja opastaa siinä kuinka tärkeää heidän tulevaisuuden työuralleen olisi hoitaa kaikki työhommat kunnolla. Pahimmillaan olen joutunut muutaman pojan laittamaan kesken harjoittelun pois, kun ovat jääneet kiinni myymälävarkaudesta kesken harjoittelujakson. Toisaalta aina välillä, tosin valitettavan harvoin, tulee vastaan tapauksia joista näkee heti parin päivän jälkeen että heidät ottaisi mielellään kesätöihin vaikka heti seuraavana kesänä.

Tytöissä jotka tulevat TET-harjoitteluun on jostain syystä kokemukseni mukaan tuo suorittamistason vaihtelu paljon pienempi. Jotenkin tuntuu että harjoittelujaksoon tulevista tytöistä on molemmat ääripäät karsittu melko tehokkaasti pois. Ei ole kokonaan homman rötväilyksi laittavia mutta ei toisaalta myöskään näitä ehdottomia timantteja. Tässä analyysissä on kuitenkin muistettava että kyseessä on vain muutamia satoja henkilöitä koskeva otanta, joten se ei varmaankaan ole tilastollisesti merkittävä, minun henkilökohtainen huomioni ja mielipiteeni kuitenkin.

Nuorisoon kuuluvat mielestäni ehdottomasti myös näitä kasi- ja ysiluokkalaisia joitakin vuosia vanhemmat ihmiset. Jälleen sanoisin että se on lähinnä itsestä kiinni, kuinka kauan kokee kuuluvansa nuorisoon. Mitään numeroita ei ehkä tässäkään yhteydessä kannata käyttää. Tämä hiukan aikuisempi nuoriso on varmasti se henkilöryhmä joka on kaikkein parhaiten selvillä siitä missä milloinkin mennään. Mikä on muotia, mikä vanhanaikaista. Mitkä ovat kaikkein trendikkäimmät ja uusimmat ilmiöt milläkin alalla. Heillä on myös usein hyvinkin selkeät mielipiteet siitä miten mikäkin asia pitäisi olla ja tehdä. He myös tuovat omat mielipiteensä pääsääntöisesti hyvinkin selvästi esille. He ovat tänä päivänä paljon aktiivisempia ja näkyvämpiä ihmisiä kuin heidän ikäisensä muutamia vuosikymmeniä sitten. Ja hyvä niin. Ainakin minun mielestäni.  

Kaiken kaikkiaan nuoret ja nuoriso ovat erittäin vaikutusvaltainen ja tärkeä joukko ihmisiä. Välillä tuntuu etteivät he itsekään ainakaan kaikki ymmärrä miten suurta ja vaikutusvaltaista osaa väestöstä he edustavat. He edustavat aidoimmillaan nykypäivää. Heidän käsissään on pitkälti tulevaisuus. Heitä kannattaa kuunnella. Heidän mielipiteitään kannattaa ajatella ajatuksella.