Jotenkin vieroksun tuota sanaa "sairausloma". Ennen se oli sairasloma, joka edelleen kuulostaa minun korvaani oikeammalta. Mutta kieli muuttuu. Hitaasti mutta varmasti. En ole mistään tarkistanut kumpi sana on oikeampaa suomea, mutta olettaisin että tuo sairausloma, sillä sitä nykyään enemmän käytetään virallisissa yhteyksissä. Kumpi sitten olisi loogisempi sana? Jos on sairas, täytyy jäädä sairaslomalle. Jos sinulla on jokin sairaus, täytyy jäädä sairauslomalle. No niin tai näin, olen nyt sairauslomalla 4.1-3.2.2017 välisen ajan.

Syynä on komplisoitunut migreeni. Jälleen kerran. Nyt kävi niin että päänsäryt lisääntyivät ja pahenivat melko nopeasti loppuvuoden pyhien aikana, ja vuodenvaihteessa oltiin siinä tilanteessa että lääkkeet eivät enää kunnolla tehonneet, vaan jäi monena päivänä pieni päänsärky päälle lähes koko ajaksi. Sellaisessa tilanteessa on melkoisen vaikeaa ja tuskallista käydä töissä, tai tehdä yleensä yhtään mitään. Sain kuluvan viikon maanantaina jätettyä soittopyynnön pitkäaikaiselle migreenilääkärilleni, joka sitten tiistaina soitti minulle töihin, ja lupasi ottaa minut keskiviikkona vastaan. Hänen vastaanottonsa oli siirtynyt Itäkeskuksen Aavaan. Näin jo edellisenä yönä painajaisia että miten sen sieltä löydän. Toki minä Itäkeskuksen helposti löysin, mutta meni minulla sitten 25 minuuttia siellä pyöriessä, ennen kuin tuon vastaanoton löysin. On tuo Itäkeskus sen verran sekava ja huonosti opastettu jättimäinen hökötys.

No vastaanotolla sitten käytiin tilanteeni tarkkaan läpi, kun en ollut hänen vastaanotollaan aikoihin käynyt. Alkuun hän laittoi tämän kuukauden sairausloman, että saadaan taas kohtauslääke Relert toimimaan. Tämän sairausloman tarkoitus on lähinnä lääkevieroitus. Eli en tänä aikana käytä Relertiä, enkä mitään muutakaan kipulääkettä. Eli elän nyt melkoisen tuskallisia päiviä. Aina alkuun on tällaisessa vieroituksessa pahimmat päivät. Kohtaukset ovat alkuun pidempiä ja säryt kovempia. Sitten ne pikkuhiljaa jonkun verran helpottavat. Ensimmäinen migreenikohtaukseni alkoi nyt keskiviikkona noin kello 15.00. Se kesti 43 tuntia, eli särky oli ohi perjantaina noin klo 10.00. Suurimman osan aikaa, lähinnä tuo torstai, oli kipu niin kova, ettei oikein pystynyt muuta kuin sängyssä makaamaan ja pyörimään. Sen muistan että aika meni silloin tosi hitaasti. Kovin paljon muita muistikuvia minulla ei tuolta päivältä ole. Perjantaina (eilen) sitten alkoi seuraava särky illalla noin 18.00. Sain kuitenkin nyt yöllä jonkin verran nukuttuakin, eli särky ei ollut läheskään yhtä paha kuin edellisellä kerralla. Nyt lauantaiaamuna kahdeksan aikoihin on kipu sen verran maltillinen, että pystyn olemaan pystyssä ja tätä kirjoittelemaan. Toivotaan että tämä tästä päivän aikana hellittää, eikä lähde uudelleen pahenemaan.

Tulevana keskiviikkona, 11.1.2017, minulla on lupa ottaa tarvittaessa Relert. Tämä sen vuoksi että pääsen taas sinne Itäkeskukseen lääkärin vastaanotolle. Nyt menen sen vuoksi, että päähäni pistetään botuliinipistoksia. Tämä hoito on minulle joskus vuosikymmen sitten tehty ennenkin, mutta silloin siitä ei ollut hyötyä. Nyt tämäkin hoito on kuulemma kehittynyt, ja lääkärini haluaa kokeilla josko siitä olisi minullekin apua. Tuo hoito ei tehoa välittömästi, vaikutus pitäisi näkyä joskus kuukauden päästä. Näitä pistoksia on tarkoitus muistaakseni ottaa parin kuukauden välein kolme kertaa. Melko tyyristä hoitoa. Käynti erikoislääkärillä maksaa 150 euroa kerta (kelakorvaus on jo vähennetty) ja lääke 160 euroa annos. Toivottavasti siitä on jotain hyötyä.

Lisäksi on kaksikin uutta migreenin estolääkettä viimeisissä testeissä ennen markkinoille tuloa. Toinen niistä pitäisi olla markkinoilla syksyyn mennessä. Se on kuukauden välein pistoksena annettava lääke, josta on saatu ihan lupaavia tuloksia. Toinen on jokin apteekista ilman reseptiä saatava johonkin ihan muuhun alunperin tarkoitettu lääke, jonka on todettu yllättäen auttavan huomattavasti myös migreenin estolääkkeenä. Siitä on parhaillaan menossa tutkimus, jossa puolet koehenkilöistä syövät tätä lääkettä, ja toinen puoli lumelääkettä. Tutkimuksen valmistuttua on sitten tarkempaa tietoa tuon toimivuudesta. Tuon lääkkeen nimi on minulla kyllä jossain papereissa olemassa, mutta sovittiin että kokeilen sitä sitten vasta myöhemmin, kunhan on ensin testattu toimiiko tämä botuliinipistos hoito minun kohdallani. Jos ottaisin molemmat käyttöön samantien, niin ei tietäisi kummasta hyöty tulee, jos sitä tulee.

Eli taas kerran ollaan ainakin yrittämässä josko tälle minun krooniselle migreenilleni voitaisiin jotain tehdä. Toivottavasti. Kerroin lääkärille luonnollisesti myös minun alkavasta vuorotteluvapaastani. Hän piti sitä migreeninkin kannalta hyvänä asiana, mutta totesi kuitenkin että hänen kokemuksensa mukaan se harvoin yksinään riittää migreenin selättämiseen. Mutta se luo joka tapauksessa paremmat mahdollisuudet näiden uusien lääkkeiden toimivuudelle, kun ainakin työstressi on jonkin aikaa poissa. Katsotaan miten käy. Tuskinpa tuon vuorotteluvapaan aikana migreenini ainakaan pahenee. Näin uskoisin.